Skip to main content

МОЗОЧНИ БРАНОВИ

Во коренот на сите наши мисли, емоции и однесувањa е комуникацијата помеѓу невроните во нашите мозоци. Мозочните бранови се создаваат со синхронизирани електрични импулси од масите на невроните кои комуницираат едни со други. Мозочните бранови се испитуваат со помош на сензори поставени на скалпот. Нашите мозочни бранови се менуваат според она што го правиме и чувствуваме. Кога се доминантни побавните бранови на мозокот, се чувствуваме уморни, бавни, слаби или поспани. Кога повисоките фреквенции се доминантни се чувствуваме хиперактивно. Мозочните бранови покажуваат различни параметри на различни локации во мозокот. Брзината на мозочните бранови се мери во Херц (циклуси во секунда) и тие се поделени на опсези кои разликуваат бавни, умерени и брзи бранови.

Делта бранови се најспори мозочни бранови. Брановите на делтата се бавни, имаат мала фреквенција и длабоко продираат. Тие се создадени во најдлабока медитација и сон без соништа. Делта брановите ја прекинуваат надворешната свест и се извор на емпатија. Исцелувањето и регенерацијата се стимулираат во оваа состојба и затоа длабокиот реставративен сон е толку суштински за процесот на лекување.

Тета мозочните бранови се појавуваат при спиење. Тоа е состојба што обично ја доживуваме мирно додека се будиме или легнуваме да спиеме. Во тета сме во сон; се јавуваат живописни слики, интуиција и информации над нашата свест. Овде ги одржуваме нашите стравови и кошмарите.

Алфа бранови се случуваат за време на тивките текови на мисли и во некои медитативни состојби. Алфа е состојба на одмор за мозокот. Алфа брановите помагаат во целокупната ментална координација, смиреност, будност, интеграција на умот/ телото и учењето.

Бета бранови се присутни во нашата нормална будна состојба. Бета бранови доминираат во нашата нормална будна состојба на свест кога вниманието е насочено кон когнитивни задачи и надворешниот свет. Бета е „брза“ активност, присутна кога сме будни, внимателни, ангажирани во  решавање проблеми, пресуда, донесување одлуки или фокусирана ментална активност.

Функционирањето на нашите мозочни бранови оди паралелно со секојдневното доживување. Кога нашите мозочни бранови се надвор од рамнотежа ќе има соодветни проблеми во нашето емоционално или психофизичко здравје.

Преголемата фрекфенција во одредени области на мозокот е поврзана со анксиозни нарушувања, проблеми со спиењето, кошмари, хипер-будност, импулсивно однесување, лутина/агресија, агитирана депресија, хронична нервна болка и спастичност. Оваа возбуда во одредени области на мозокот доведува до некои видови на депресија, дефицит на внимание, хронична болка и несоница.

Нестабилноста во ритамот на мозокот е во корелација со тикови, опсесивно-компулсивно нарушување, агресивно однесување, бес, бруксизам, напади на паника, биполарно растројство, мигрена, нарколепсија, епилепсија, апнеја при спиење, вртоглавица, тинитус, анорексија/ булимија, дијабетес, хипогликемија и сл.

Секој процес што ја менува вашата перцепција ги менува вашите мозочни бранови. Медикаментите се најчести причинители за промена на функцијата на брановите кои секако ќе влијаат врз секојдневното функционирање. Традиционалните источни методи како што се медитација и јога ги одржуваат мозочните бранови во рамнотежа.  

Активноста во вашиот мозок одредува сè што чувствувате и правите. Додека повеќето луѓе мислат дека функционираат нормално, тие сепак имаат нерамнотежа на мозокот или хронични емоции кои влијаат на нивниот секојдневен живот. Ова е ситуација каде што неурофидбекот како метода може да помогне.

Неурофидбек е начин за тренинг на мозочната активност; тоа е био-фидбек за мозокот. За да ја разбереме невро-повратната информација, прво треба да разговараме малку за мозочните бранови.

Мозочните бранови се електрични импулси произведени додека мозочните клетки комуницираат едни со други. Мозочните бранови ни кажуваат многу за тоа како се чувствувате и функционирате; вашите мисли, навики, ниво на стрес, основно расположение и целокупна функција на мозокот.

 Користејќи сензори на скалпот, можеме да ја измериме и следиме оваа активност. Со софтвер за анализа на мозокот (EEG мапа на мозокот), можеме да идентификуваме која специфична активност ги предизвикува вашите симптоми. 

За време на сесијата за невро повратни информации кога вашиот мозок се приближува до посакувана состојба, вие сте наградени со позитивен одговор на компјутерскиот екран. Обично, оваа „невро-повратна информација“ е во форма на видео игра, музика или филм. 

ШТО Е НЕВРОПЛАСТИЧНОСТ?

Нашите мозоци постојано се обликуваат од искуство. Повеќето од нас имаат многу различни однесувања и размислувања. Оваа промена е невропластичност во акција; промени во структурата на мозокот и организацијата како што доживуваме, учиме и се прилагодуваме. 

Со секое повторување на мислата или емоцијата, ние ја засилуваме нервната патека – и со секоја нова мисла, започнуваме да создаваме нов начин на функционирање. Овие мали промени, доволно често повторувани, доведуваат до промени во начинот на кој функционираат нашите мозоци. Невропластичноста е дел од ‘градење на мускулите’ на мозокот; работи во кои стануваме посилни и она што не го применуваме во континуитет исчезнува. Тоа е физичка основа зошто размислувањето или дејството одново и одново повеќе ја зголемува нејзината моќ. Со текот на времето, тоа мислење станува автоматско; дел од нас. Буквално стануваме она што мислиме и го правиме. Невропластичноста е континуирана работа во текот на животот. Врските во мозокот постојано стануваат посилни или послаби, во зависност од тоа како функционираме. Како што старееме мозокот губи дел од својата пластичност и ние стануваме поцврсти во размислувањето, учењето и перцепцијата. 

Бидејќи мозокот е клучен за сите активности, за се што мислиме и правиме, со користење на невропластичноста можеме да подобриме сè што правиме и размислуваме. Неурофидбек работи со овие основни принципи на невропластичноста за да ви помогне да ја преземете контролата над вашиот ум.

 Нашата неурофидбек апаратура работи на принцип на два сензори; 2 сензори на скалпот на главата и 2 сензори за двете уши. Всушност ова е ЕЕG кое се изведува во будна состојба.

Неурофидбек е ефикасен во поголемиот дел од случаите и дава големи резултати. Нашите клиенти пријавуваат значително подобрување во однос на нивните цели. Како и секоја терапија, неурофидбекот работи најдобро со луѓе кои се мотивирани и сакаат да се подобрат.

Неурофидбекот во суштина е градење на вештини. Како и секоја вештина, таа е релативно постојана онолку колку што имате доволно одмор и ги ограничувате продолжените периоди на екстремен стрес.

Важно е да се напомене дека детето или ранливата возрасна личност што живее во физички или психички токсичен амбиент ќе има потешкотии во одржување на придобивките, како и оние со дегенеративни невролошки состојби. 

Како и при учење за секоја нова вештина, ефектите се кумулативни.

Повеќето луѓе доживуваат подобрувања по првите неколку сесии; сепак, тие веројатно ќе траат само еден ден или два. По повеќе тренинзи и дополнително засилување, промените ќе траат подолго.

Како што се подобрува психолошкото јадро, старите навики природно се преточуваат во нови и поздрави. Како и градењето на мускул, зајакнувањето на нови нервни патишта бара одредена практика.

Врз основа на нашата покомплексна опрема, повеќето клиенти ги забележуваат своите први измени во рамките на првите четири до шест сесии, сепак се препорачуваат минимум дваесетина сесии за да се обезбеди сигурност дека промените ќе се одржат.

Бидејќи неурофидбекот како метода вклучува учење, а секоја личност е единствена, видот, редоследот и темпото на промена се разликуваат од личност до личност. Младите личности  учат многу побрзо од постарите. 

Пред или после неурофидбек опуштена итеракција преку игра.

Целосно избалансирана состојба се доживува во вид на среќа, задоволство и јасност. Да се ​​биде во рамнотежа ви овозможува да стекнете контрола и да направите избори што порано не сте биле во можност, ви овозможува слобода да ги контролирате вашите реакции, отколку да бидете претерано водени од нив.  

Колку повеќе ги користите вашите нови нервни врски, толку по доминантни стануваат. Тоа е природата на мозокот и учењето на секоја нова вештина.

Мозокот природно бара избалансирана, стабилна состојба, така што откако ќе вежбате, потешко е да се излезе од рамнотежа, а полесно е да се вратите во истата.

Leave a Reply